
Una din noutăţile introduse din acest an şcolar este obligativitatea unei ore de lectură săptămânale inclusiv la clasa a II-a. Această măsură s-a introdus ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate atât la evaluările naţionale, cât şi la cele internaţionale şi se doreşte a fi o modalitate de intervenţie cu scopul îmbunătăţirii performanţelor elevilor în ceea ce priveşte înţelegerea şi interpretarea unui text .
Atelierul de lectură este o metodă prin care cititorii ajung să înţeleagă cum să relaţioneze cu textul. Atelierul de lectură îi ajută pe elevi să depăşească nivelul de lectură superficială şi să atingă un nivel la care cititul devine un instrument complex pe care elevul îl poate aplica pentru a-şi stimula gândirea şi a se angaja în gândirea de nivel superior, inclusiv cea critică
Elevii trebuie să aibă la dispoziţie timpul necesar pentru lectură.
Dându-le la şcoală timpul necesar să citească, cerându-le să fac acest lucru şi oferindu-le exerciţii care să le dea satisfacţie, elevii vor ajunge să se privească ca fiind nişte cititori pasionaţi.
Cel mai adesea elevii primesc anumite cărţi din care li se spune ce să citească, câte pagini şi până când. Rareori pot să-şi aleagă lecturile, timpul alocat sau finalitatea. Când le cerem elevilor să citească numai ceea ce stabilim noi, ei nu vor reuşi să se conecteze textului. Nu vor citi pentru ei înşişi, ci pentru altcineva sau pentru un scop oarecare.
Lectura nu a fost considerată până acum un act social. Este privită ca un proces individual de deprindere a abilităţilor de lectură, act urmat de sarcini izolate de lecturare a unui text.
Trebuie să li se dea posibilitatea elevilor să răspundă în mod real la conţinutul lecturii, astfel încât să-şi însuşească învăţămintele textului, să le modifice şi să le evalueze. Răspunsul constă în a povesti celorlalţi ce au citit şi ce semnificaţie are lectura respectivă pentru ei, în a-şi asculta colegii când fac acelaşi lucru şi în a reacţiona colectiv la activităţile literare. Lecţiile trebuie să ofere posibilitatea de a răspunde lecturilor, pentru ca elevii să relateze ceea ce au citit .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu